När du ska börja med fakturabetalningar

Att ha faktura som betalsätt kan vara både praktiskt och riskabelt eller skrämmande. Det kan kännas osäkert med fakturabetalningar men samtidigt kan det vara en nödvändighet för att attrahera kunder. Här kan du få information om fakturor, vad man bör tänka på och hur man kan minimera riskerna. Du kan också hitta tips och förslag, som hur man gör en fakturamall och vad man gör när en faktura inte blir betald. Ett alternativ om du vill erbjuda faktura som betalsätt till dina kunder men minimera risken är att sälja fakturorna. Här hittar du mer information om att sälja fakturor och annan företagsfinansiering.

Fakturamall

Först och främst behöver man skapa en fakturamall för att kunna skicka fakturor. Fakturor kan se ut på många olika sätt, rent estetiskt. Man kan välja en design som man själv tycker om, se dock till att den är tydlig. Det är trots allt inte du om ska förstå den utan dina kunder, gör det enkelt för dem att betala. Vilken design du än väljer är det vissa saker som måste finnas med. Vissa delar ligger i ditt intresse att de finns med. Andra är det till och med lag på att de måste finnas med på faktura för att den ska vara ett giltigt underlag till bokföringen. Man behöver naturligtvis ha betaluppgifter som vilket konto kunden ska betala, summan och referens för att du ska kunna hitta betalningen. Man behöver också ha sitt organisationsnummer och det behöver framgå vem fakturan är utställd till. Mer information om fakuramall finns här.

Farhågor med faktura

Många företagare är oroliga för likviditeten (att vänta på pengarna) och att fakturan inte blir betald. Båda farhågorna kan vara berättigade, men inte nödvändigtvis anledningar till att sky fakturabetalningar. En fördel med att ha faktura som betalsätt är att vissa kunder är mer benägna att lägga en order och att göra större ordrar om de kan välja att betala med faktura. Detta kan förstås vara tvåsidigt eftersom risken blir större om ordern är på ett högre belopp. Men man vill förstås tjäna så mycket som möjligt så många och störa ordrar är av de flesta välkommet.

Kreditupplysning

För att veta om en kund bör få handla på faktura kan man göra en kreditupplysning. Det finns flera företag som erbjuder kreditupplysningar. Du kan läsa mer om kreditupplysningar här.

Fakturatjänster

Det finns också flera företag som erbjuder hjälp gällande fakturor eller att hantera dina fakturor. En sådan sak är kreditupplysningar. Du kan välja att skicka dina fakturor genom ett företag, de ställer då ut fakturan och skickar den till kunden. De tar då också ofta hand om kreditupplysningen och har du en e-handel kan det finnas plug-ins för att koppla deras tjänst till din sajt. Det finns också företag som erbjuder att ta över risken med fakturan. Företaget köper då fakturan till en viss summa eller procent.

Inkasso

Om en faktura inte blivit betald inom utsatt förfallodatum skickar man en påminnelse. Vissa skickar flera påminnelser och vissa försöker även kontakta kunden på flera sätt (via mail, telefon och post). Om fakturan förblir obetald kan man skicka den vidare till inkasso, så driver de vidare ärendet. Även här finns flera olika bolag som erbjuder denna typ av tjänst. Exakt upplägg och avgift för detta kan skilja sig mellan olika bolag. Problemen som kan uppstå när man att driver ett inkassoärende är en anledning varför fakturaförsäljning kan vara attraktivt. Beroende på upplägg tar fakturaköparen också över risken. Om din kund inte betalar fakturan är det upp till fakturaköparen att driva in betalaningen. Medan du redan redan har fått betalt för fakturan, minus fakturaköparens avgift, och behöver inte tänka på betalningen efter det.