Så fungerar inkasso

Nästan alla företag har varit med om att kunder inte betalar sina fakturor i tid. Det kan vara så att kunden helt enkelt har glömt bort fakturan, att man har slarvat bort den eller att man inte har pengar nog att betala för den. Oavsett anledning så påverkar obetalda fakturor ett företag väldigt mycket, oavsett om det är ett stort eller mindre företag som det handlar om.

När du vill anlita ett inkassobolag

För att få hjälp med obetalda fakturor så kan företagare använda sig av inkassobolag. Innan man använder sig av inkasso bör man dock se till att kontakta kunder för att få reda på varför fakturan inte har betalats och se om man kan lösa detta på ett annat sätt. Finns inga lösningar och även påminnelsen inte betalas är det viktigt att man agerar snabbt. Det kan kännas svårt och tungt att skicka en faktura vidare, men det är viktigt att ta tjuren vid hornen och lösa problemet snabbast möjligt.

Det finns flera inkassobolag som man som företagare kan använda sig av. Vill man ingå i ett avtal med ett inkassobolag bör man först höra av sig för att se vad bolaget erbjuder och vilka kostnader som man får vara beredd på. I många fall går det att kontakta bolaget både via mail eller via telefonkontakt och du väljer naturligtvis det sätt som passar dig och företaget bäst.

Låt oss nu säga att du har hittat ett inkassobolag som du har ett avtal med och du dessutom har en faktura som aldrig blir betalad. Du loggar då in på det inkassobolag som du har ett avtal med och kan därefter välja mellan ett flertal alternativ. Det är inte ovanligt att inkassobolagen erbjuder flera typer av abonnemang, t.ex. för kunder som bara vill använda tjänsten då och då eller fullt kompletta lösningar för den som behöver använda tjänsten ofta. Om skulden inte blir betald kan du behöva skicka den vidare till Kronofogden. Här kan du hitta mer information om hur du går tillväga för att få en skuld betald med hjälp av Kronofogden.

Factoring  – ett sätt att slippa inkasso

Ett sätt att undvika att behöva sätt dig in i inkassovärlden är att använda factoring. Genom att överlåta dina fakturor till ett factoringföretag behöver du inte oroa dig för betalningen. Exempelvis om du säljer dina fakturor kan fakturaköparen ta över risken för fakturan. Du måste dock se till att det är factoring utan regress för att fakturaköparen ska överta risken. Om man använder factoring med regress kan du behöva köpa tillbaka fakturan. Factoring utan regress kostar oftast lite mer men vill du slippa risken att fakturan inte blir betald kan det vara värt den kostnaden.